Kukoricás-zöldbabos indián csirkeleves
Hozzávalók:
1 konyhakész csirke felaprítva
1 nagy fej vöröshagyma felaprítva
1 ek olaj
1 liter csirkealaplé (készülhet kockából)
friss vagy szárított vegyes fűszernövények (petrezselyem, babárlevél, kakukkfű, stb)
1 kk só
bors
50 dkg zöldbab (fagyasztott, konzerv vagy előfőzve)
25 dkg csemegekukorica (fagyasztott vagy konzerv)
1,5 dl tejszín vagy tejföl
még 4 ek friss petrezselyem
Elkészítése: A felhavített olajon pirítsa meg a hagymát. Tegye
bele a feldarabolt csirkét, engedje fel az alaplével, adja hozzá a
csokorba kötött fűszernövényeket, sózza, borsozza. Fedő alatt csendesen
főzze 30-40 percig, amíg a csirke puha lesz.
Vegye ki a csirkedarabokat a lábosból. Távolítsa el a fűszernövényeket
és egy kanállal szedje le a habot a leves tetejéről. Ismét forralja
fel, keverje bele a babot és a kukoricát. Mérsékelt lángon, fedő alatt
főzze kb. 10 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Húzza le a csirkedarabok bőrét, a bőrt és a csontot dobja el. A húst
vágja kisebb darabokra, és tegye vissza a levesbe. Főzze együtt további
5 percig.
Vegye le a tűzről, adja hozzá a tejszínt és a petrezselymet. Előmelegített tányérokban, pirított kenyérrel tálalja.
Együnk csokit!
Az indiánok a só mellett nagy mennyiségben esznek kakaót, ami viszont javítja a vérkeringést.
Jó hatással van a szívre és a vérkeringésre a csokoládé. Egy amerikai
kutató panamai indiánokat vizsgált, akik rengeteg sót fogyasztanak,
mégis megfelelő a vérnyomásuk. Ezt azzal magyarázza a kutató, hogy az
indiánok a só mellett nagy mennyiségben esznek kakaót, ami viszont
javítja a vérkeringést.
Az aztékok már fertőzéseket, gyulladásokat és a szívbetegség egyik
tünetét, a mellkasi fájdalmat is gyógyították kakaó kivonattal. Az
abban lévő egyik vegyület ugyanis gátolja a vérrögképződést és
csökkenti az érszűkület veszélyét is.
Zajkás Gábor igazgatóhelyettes, Táplálkozás-tudományi Intézet:
- A vérben lévő koleszterinnek az egyik változta, LDL koleszterinnek
hívjuk ezt, oxidálódik és ettől, olyan agresszívvé válik, hogy így
mondjam, hogy megtámadja az ép érfalat és elindul az érelmeszesedés
folyamata. Nos ezt a folyamatot, ezt az oxidációt gátolják ezek a
flavonoidok, amelyek a csokoládéban vannak.
A csoki mellett a teában is rengeteg van ebből a vegyületből. Három
csészényi ital például a napi 500 miligrammos szükségletet is fedezi. A
kutatók azt azért nem javasolják, hogy csak csokin és teán éljenek az
egészségükre vigyázók.
Ucuadori étel - AMOR ESCONDIDO (elbújt szerelem) - más néven: GATO ENCERRADO (zsákba macska)
Hozzávalók:
3 banán
6 szelet sajt (megfelel az Anikó sajt)
1 csésze liszt
1 csésze tej
1 tojás
olaj
só
Elkészítési módja:
A banánokat meghámozzuk, és elfelezzük. A feleket hosszában is
kettévágjuk, s közéjük egy-egy szelet sajtot teszünk, majd ezeket a
szendvicseket a két végükön egy-egy fogpiszkálóval összetűzzük, hogy ne
essenek szét. A tejből, a lisztből és a tojásból sűrű és sima tésztát
keverünk. A banánszendvicseket belemártjuk a tésztába, majd bő forró
olajban pirosra sütjük. (Tálalás előtt a fogpiszkálókat kidobjuk.)
Az inkák ősi eledele
10 dkg amarant magot lassú tűzön kipattogtatunk (egyszerre csak
keveset, állandóan rázogatva) -így is fogyasztható-, majd mézzel
keverve kis gombócokat formázunk, s így csemegézünk.
Ucuadori étel - ESPUMILLA DE MORA (szederhab)
Hozzávalók:
1/2 csésze nagyon sűrű szederlé
2 tojás fehérje
4 kanál cukor
színes drazsé
Elkészítési módja:
A gyümölcslét, a cukrot és a fehérjét addig keverjük turmixgépben, amíg
sűrű habot nem ad. Ekkor kelyhekbe tálaljuk, s a színes drazsékkal
díszítjük.
Ucuadori étel - Chocula
Hozzávalók:
4 érett banán, hámozva
4 rúd fahéj
2 kanál sótlan sajt, reszelve
1 kanál vaj
2 csésze cukor
2 csésze tej
1 kis kanál vanília aroma
víz
Elkészítési módja:
A banánt a fahéjjal és a cukorral (kevés vízben) megfőzzük, a végén a
fahéjat kidobjuk, s a banánt a főző vízzel és a tejjel átturmixoljuk. A
turmixot egy zománcozott vagy rozsdamentes edényben tűzre tesszük, s
hozzákeverjük a vajat, a sajtot és a vaníliát. Ha felforrt, levesszük a
tűzről. Hagyjuk kihűlni, s kelyhekbe töltve tálaljuk. A tetejét
citromhabbal díszíthetjük.
© Indiánok . Minden jog fenntartva.